Hoogstambrigade Steenwijkerland
v/h Hoogstambrigade Paasloo

Snoeiverslagen

Stille zaterdag in Blankenham, 26 maart 2016

Het was even zoeken om bij de familie Kroese te komen. Een kronkelende dijk tussen Blokzijl en Kuinre leidde ons voorbij de snoeilocatie, zo’n honderd meter van de weg. Na enig speurwerk konden we uiteindelijk ons hart ophalen. Het echtpaar Kroese had een klein paradijsje gerealiseerd. Groot genoeg om een dag te vullen met heerlijk snoeiwerk.

Een aller vriendelijks ontvangst, een paar mooie appel- en perenbomen, een heerlijke pompoensoep en een zonnetje waar onze wangen van gingen verkleuren. Een betere afsluiting van de wintersnoei hadden we ons niet kunnen wensen.  (zie de foto’s)

 

De sterappel van De Leeuwte, 23 maart 2016

Dat een sterappel zó groot kan worden zie je maar zelden. Maar dit exemplaar is ook nog in een prima conditie. Niet teveel over schrijven dus … en gewoon de foto’s bewonderen.  (zie de foto’s)

 

Nijlganzen vliegen over in Belt Schutsloot, 18 maart 2016

Locaties in Belt Schutsloot zijn altijd leuk om aan te doen. Midden in de natuur, met vogels die elders niet zo veel voorkomen. Met uitzicht over kilometers aan riet en water. En natuurlijk met fruitbomen die hoog op de stam staan. Ter bescherming tegen reeën en ander fruit-minnend wild.  (zie de foto’s)

 

Munnekeburen is een mysterie, 12 maart 2016

Het is geen Overijssel, en geen Friesland en het is buitengewoon mooi.
En in dat mooie stukje niemandsland woont de familie Meyjes. In een vervenershuisje met twee mooie appelbomen, één zeldzame treur-appelboom, hoge peren en jonge aanplant fruitbomen.
De appels hebben de meeste aandacht gekregen. Ze hebben het een beetje moeilijk want de waterspiegel is hoog en de veenbodem biedt weinig houvast.
De Clapp’s peren hebben we meters naar beneden gehaald. Misschien dat er weer van geplukt kan worden. Over twee jaar verder.

Een heerlijk dagje met prima verzorging.

 

Echt oude hoogstam appelbomen in Basse,  9 maart 2016

Soms worden de hoogstambomen aan de rand van de (moes-)tuin gezet om zo minder ruimte te claimen voor ander groen. Vaak is dan de aangrenzende weg nog smal en zonder verkeer. Maar als een appel eenmaal gaat groeien en dit vele jaren volhoudt, het verkeer toeneemt en de wegen breder worden, komen de problemen.

Niet vaak wordt er gesnoeid met gevarendriehoeken op de weg. De brigade is weer een ervaring rijker.  (zie de foto’s)

 

Het blijft toch altijd een feest in Vollenhove, 5 maart 2016

Het blijft toch altijd weer een feest op de Oldenhof in Vollenhove. Een prachtlocatie waar de hele brigade mag uitrukken. De boomgaard wordt “te”oud om alle bomen te willen behouden. Jammer. Je zou deze bomen toch een eeuwig leven gunnen. Maar elk jaar verdwijnen er toch bomen en moeten ze plaatsmaken voor de volgende generatie. Elk jaar neemt het aantal elfenbankjes toe op de stammen. Sommige hoogstammen zijn bezig met hun laatste fase: afsterven.

Maar elk jaar weer kunnen we ook volop genieten van een bongerd zoals die moet zijn: “met karakter”.
De specht tikt op de achtergrond als we door het met rijp bedekte gras richting de beide boomgaardjes lopen. de taken worden snel verdeeld en al gauw klinkt het zagen en knippen boven het gefluit van de vogels. Oeroude bomen worden met respect wat bijgesnoeid. Niet teveel. Vooral niet teveel. Waterlot wordt uitgedund. Dood hout weggehaald. Jonge boompjes krijgen een vormsnoei. Zij staan garant voor zeker 80 jaar.

We moeten zuinig zijn op zo’n erfgoed!  (zie de foto’s)

 

Een jonge gravin in Paasloo, 2 maart 2016

Comtesse de Paris ……  een prachtige peer, welke niet vaak voorkomt in Nederland. De van origine uit Frankrijk afkomstige peer kan tot lang in de winter bewaard worden en onderscheidt zich door de “brede” groei. Dit in tegenstelling tot de vele andere perensoorten.

Voor de Hoogstambrigade is deze snoei even extra opletten dus. De mooie afhangende takken van de peer mogen gerust behouden blijven en zoals altijd weer: voorzichtig snoeien, niet in een keer klaar willen zijn, maar het snoeien verspreiden over wat jaren.  (zie de foto’s)

 

Fotogenieke dag in Willemsoord, 26 februari 2016

Ja, ….. soms komen we op een locatie waar de eigenaar zó enthousiast is dat al onze inspanningen zelf worden vastgelegd op de gevoelige plaat. Zo ook bij de familie Van Beek, waar de vrouw des huizes bijgesloten, fantastische rapportage van ons heeft gemaakt.

Dit behoeft natuurlijk geen verdere toelichting. Bedankt Jetske!! ( jetskefotografie.nl )

 

Goudrenet in Willemsoord, 23 februari 2016

De brigade is vandaag op bezoek gegaan bij de familie Brandsma met als doel: vormsnoei.

Een grotere goudreinet en vijf jonge fruitboompjes in de weide zijn in vorm teruggesnoeid. vooral jonge fruitbomen moeten enkele jaren op rij gevormd worden willen ze niet na een aantal jaren al veel van hun vruchtproductie verliezen. Vaak verwildert jonge aanplant en verstikt. (zie de foto’s)

 

Ook Tuk kent vele fruitbomen, 18 februari 2016

Vanmorgen zijn  2 snoeiers van de Brigade naar de familie Gras aan de Hooidijk vertrokken om twee perenbomen te snoeien. Het waren oude bomen, in de oorlog nog geplant.

Na gedegen onderhoud, waarbij goed rekening is gehouden met de ouderdom en de hoeveelheid snoeihout (max 20%), is geadviseerd om over twee jaar verder te gaan met vormsnoei.

 

Snoeibeurtje in Belt-schutsloot, 11 februari 2016

Vandaag heeft de Brigade een kleine snoeiklus gedaan langs de doorgaande vaarroute vanaf de kleine Belterwiede – Arembergergracht – Havenzatherweg naar de Beulaker Wiede.
Drie jonge appelbomen en een oude peer hebben een snoeibeurt gekregen op een prachtige locatie, met prachtig zonnig winterweer. Volgend jaar in de winter moeten twee hoge, grote goudreinetten een snoeibeurt hebben.

 

Snoeien loont in Wanneperveen, 6 februari 2016

Na een moeizame start van de morgen waarbij het koppelen van de snoeikar aan de wagen een ware studie bleek, vertrokken drie snoeiers richting een inmiddels overbekende locatie in Wanneperveen. Doel: “waterlot nalopen”.
Reeds enkele jaren op rij mag de brigade bij de familie De Jong de zeer oude bongerd onderhouden. Een heuse klus!! Maar zeker ook een dankbare.

Na de eerste schouwronde gingen we ieders weegs. De kweepeer kon weer wat meer worden gevormd na een forse vorige snoei. Twee leibomen, verdrukt en vergeten, kregen een portie vormsnoei voor hun kiezen. En verder werd de dag gevuld met het verwijderen van lot, het activeren van vruchthout en het terugsnoeien van diverse appel- en perenbomen. De grootste aandacht ging dit keer naar een reus van een appel, welke het nodige van haar pruik moest gaan missen. De klus was hoog, maar gelukkig ook de hele dag droog. (zie de foto’s)

 

Zagen in Willemsoord, 23 februari 2016

In de auto dachten we nog dat we voor de soep wel klaar zouden zijn. Vier snoeiers voor drie bomen. Maar dat liep toch anders.
Achter het glas-in-lood atelier in Willemsoord staan drie echte oude hoogstammen. Vroeger goed gevormd, met duidelijke structuur in gesteltakken en vruchthout.
De laatste vele jaren echter verwaarloosd, waardoor kruinen vol groeiden en er nieuwe bomen op de gesteltakken groeiden.

Aan het eind van de snoeidag lag er een hoop snoeihout waar de eigenaar nog veel plezier aan kan beleven. Een fijne, gezellige dag met prachtig weer.  (zie de foto’s)

 

Verslagje, Wanneperveen 11 september 2015

Als je een tochtje gaat schaatsen of een mooi rondje gaat varen kom je al gauw langs het boomgaardje van de familie van der Schee in Wanneperveen. De grote peer, met nauwelijks eetbare kleine peertjes domineert en stelt ed andere bomen in de schaduw. Drie appels, een peer en een pruimenboom hebben hun onderhoudssnoeibeurt gekregen.
Wat overblijft? Stapels snoeihout en emmers vol moesappeltjes. Een prachtige dag.  (zie de foto’s)

 

Twee peren en een appel uit Tuk, 5 september 2015

Gerald, Dick en Jan Willem hadden vandaag een aardige snoeipartij bij de familie Hooiveld in Tuk. Met korte onderbrekingen door een paar buien zijn er twee oude peren en een appel onderhanden genomen. De appel en een van de peren stonden er niet zo florissant bij en zijn daarom voorzichtig behandeld. De andere peer, een Claps, is vrij stevig aangepakt om meer licht en lucht in de kern te krijgen.
Over een paar jaar nog maar eens zien hoe ze er voor staan. (zie de foto’s)

 

Een snoeipartij in de Weerribben, Ossenzijl 28 augustus 2015

Mevrouw Goedhart uit Ossenzijl is wat somber over de conditie van haar fruitbomen. De renette naast het huis groeit zo hard dat er flink ingegrepen moet worden; de sterappel staat er zieltogend bij, maar heeft nog een vracht kleine appeltjes geproduceerd die zorgvuldig opgeraapt en gepoetst worden. De bladstand van de notarisappel is wat zorgwekkend.De perenboom achter het huis is vitaal, maar de peren zijn niet te pruimen. Aan de overkant van de sloot is het al niet beter. Maar de soep was heerlijk en het boottochtje een belevenis.

 

Brigade te water, Jonen 15 augustus 2015

Op 15 augustus trokken Gerald, Jan Willem en Frans naar het landelijke Jonen. De oude maar vitale fruitbomen hebben weer wat verzorging nodig. Dat betekent: met de auto naar het pontje, spullen op de pont en dan overvaren.Mariet stond al aan de waterkant.

Het boomgaardje wordt gedomineerd door een grote kers. Eigenlijk een gebaar van goede wil naar de vogels. Twee omgevallen fruitbomen hebben zo gestimuleerd dat er weer vruchthout gevormd is en eigenlijk een nieuwe boom op de oude stam gegroeid is. En met een flinke lading fruit eraan..

Na de lunch wordt het stil. Mariet en Ron houden een schoonheidsslaapje. Wij ronden de snoeipartij af en sluipen naar de pont. Een mooie dag! (zie de foto’s)

 

Makkelijk, zo”n bakkie, St Jansklooster maart 2015

De perenboom in Sint Jansklooster is meters hoger dan onze langste ladder op z’n uiterste stand. Daarom werd een hoogwerker ingeschakeld.
Gelukkig had de boomeigenaar al even geoefend in de bediening, zodat we het machien in korte tijd op de goede plek hadden staan. En dan valt het nog niet mee het bakje tussen de takken door naar boven te manoeuvreren.  Via de ladder kropen Jan Willem en Gerrit in het bakje en bedienden het geheel daar vanuit. Met een extra knop voor het uitschuiven konden ze goed bij de grote zuigers boven op de gesteltakken. Vruchthout dunnen ging met de ladder en de stokknipper. Als ondernemend eigenaar wil je natuurlijk ook naar boven. Gezekerd en wel.

een heerlijk verzorgde afsluiting van het winterseizoen. (zie de foto’s)

 

Snoeipartijtje in Scheerwolde, maart 2015

Op donderdag hebben Dick en ik een kleine snoeipartij gedaan in Scheerwolde bij de heer Swart, die ons ontving met koffie en gebak!!

Hij had zelf wel eens geprobeerd zijn drie jonge fruitbomen te snoeien maar was niet gelukkig met het resultaat. Het bleek te gaan om twee peren en een pruim. Van de laatste hebben we twee takken weggehaald en de rest naar de zomersnoei doorverwezen.

De ene peer, een Beurré Hardy, was flink uitgeschoten en is duchtig door Dick onderhanden genomen.  Eigenlijk zou er nog meer gesnoeid moeten worden, maar er was al erg veel uitgehaald. De andere (onbekende) peer had het zichtbaar moeilijk, met hier en daar dode punten en kankerachtige plekken. Met het weghalen van een aantal verkeerd lopende takken en het inkorten van de harttak en een paar uitschieters ziet hij er weer aardig uit. Nu maar zien of er ook fruit aan wil komen, want dat was tot nog toe niet gebeurd.

Komende zomer nog maar eens terugkomen voor de pruim en het weghalen van het te verwachten opschot.

 

“Bomen in Paasloo” deel II, maart 2015

Na een druk bezochte workshop enkele weken geleden was vandaag de praktijkdag aan de Horstweg in Paasloo. Er was veel achterstallig onderhoud en de vraag rees al gauw of het snoeiwerk wel dan niet met wat zon ondersteund zou worden. Ach, maart roert zijn staart. Eerst maar een kop heerlijke koffie met een heel stevige koek. Aangesterkt en aangemoedigd door de vrouw des huises  werd het plan van de dag doorgenomen.

Ik deze bongerd was het belangrijkste doel om vooral niet als een bezetene alles aan te willen pakken: een veel gemaakte fout. De natuur laat zich niets opdringen, maar luistert wel naar je wensen. Bij de meeste, wat jongere  bomen werd met dit thema rekening gehouden. Met regelmaat werd besloten wat extra snoeiwerk over het volgend jaar te tillen. De oudere bomen zijn bewust met rust gelaten. Deze zullen gesnoeid worden met het blad aan de boom om zo het dode hout beter te kunnen onderscheiden.

Desondanks is er naar een dag zwoegen een beste vracht snoeihout afgekomen. Een mooie klus, waar veel voldoening uit te halen is. En nu maar hopen op een goede, gezonde oogst. (zie de foto’s)

 

De holste boom van de kop, Belt Schutsloot maart 2015

Van een oude appelboom in Belt Schutsloot staat alleen nog maar de buitenkant . Vanbinnen is hij volkomen hol. Zelfs geen delen rottend hout meer te bekennen. De regen spoelt de boom door drie grote gaten elke keer schoon. Maar wel  . . . . appels!!

We zijn op de Vaste Belterweg en weer tussen de rietlanden. Er zijn volop vogels en zelfs zien we een ijsvogel over het water langs flitsen.

Op de zandkop in het rietland waar het huis op gebouwd is, voelen de fruitbomen zich prima. Ze zijn vitaal en produceren veel nieuw lot. We hebben geprobeerd met verstand te snoeien, zo dat niet volgend jaar weer alles vol zit met waterloten. Niet alles in één keer willen doen. Maar . . .  tijdig ophouden is een hele kunst!

Volgende winter de tweede fase: gezelligheid en heerlijke soep.(zie de foto’s)

 

Beulakersnoeipartij, St Jansklooster maart 2015

Het was een prachtige plek, aan het einde van de weg, tegen de Beulaker. De grondwaterstand is er erg hoog. We hebben met name de drie oude perenbomen en een aantal appelbommen onder handen genomen. In de oude lauwtjespeer zat veel dood hout. Dit is er door Gerrit grotendeels uitgehaald. Ook de suikerpeer is flink uitgedund. De eigenaar gaat zelf een aantal grotere takken uit de pruimen halen, maar dit pas na de vruchtdracht.

De bessen zijn ook gesnoeid en worden binnenkort bemest Dick heeft afgesproken dat we over 2 jaar contact zullen opnemen, om te kijken ofer nog aanvullend gesnoeid moet worden. de eigenaar heeft nu meer tijd en vindt het leuk om er zelf ook aan te werken. (zie de foto’s)

 

Snoeien in Blesdijke, 28 februari 2015

In Blesdijke houdt de zorg voor de boomgaard niet op bij de fruitbomen. De hoge eiken die het perceel omzomen torenen hoog boven de fruitbomen uit. Vooral de statige goudrenet heeft daar last van. Dick en Gerrit hebben op de lange ladder en met de verlengde stokzaag enkele hoge overhangende takken weg weten te halen. We hopen nu dat voor de renet de noodzaak om steeds nieuwe waterloten te maken verminderd is.

de andere grote appel heeft ook flinke aandacht gekregen.En als het zonnetje dan schijnt en er een spirituele lunch wacht, is het een feestje, toch?

 

De pastorie van Wapserveen, februari 2015 

Misschien heeft de vroegere pastoor zijn zegen gegeven over deze bongerd. Wie zal het zeggen. Mooi is ze wel! Gezond, vol groeilust en, misschien wel het allerleukst, de Hoogstambrigade is daarbij uitgenodigd haar wederom te mogen snoeien.
Enige jaren geleden is er een meerjarige snoeibeurt geweest en dat merkt je direct. Veel lot, veel groei en goede vorm. Helaas heeft een boom zich niet staande kunnen houden in de laatste storm, maar de overige appels, peren en pruimen hebben aangetoond nog jaren voort te willen op dit stukje aarde. En een omgevallen boom is nog niet ten dode opgeschreven.

De dag is merendeels gevuld met het weghalen van overtollig lot. Niet alles. Met beleid. Hier en daar wordt wat ingekort en kapstokjes ingekort tot vruchthout. Het overvloedige vruchthout aan de oudere bomen wordt verwijderd en daar blijft het dit jaar bij. Teveel snoeien is net zo slecht als te weinig.

en dan roept de maag. Een heerlijke preisoep wacht op ons. (zie de foto’s)  Familie Wevers, dank voor de foto’s

 

Bomen in Paasloo, Paasloo 14 februari 2015

Een drukte van belang op het smalle weggetje langs de boerderij van de familie Van der Vegt. Er komt een rode auto aan, met daarin Joshua. Er rijdt een stevige auto met aanhanger door het grote hek de geitenwei in. Achtereenvolgens komen er snoeiers met een schaal salade, een pan soep en een flinke tas met kadetten langs. En dan de fotograaf. Allemaal ronde de taart op de foto, want “10 uur is 10 uur bij Siep.

In de woonkeuken gaat de workshop “werken met hoogstammen” van start. We voelen ons allen met het verleden verbonden, nu blijkt dat we niet de eersten zijn die zich met fruitteelt bezig houden. Harm Moek is onze deskundige; een ervaren coördinator van een hoogstambrigade in Friesland. Hij bespreekt de waarde van de bodemgesteldheid voor de fruitteelt. Daarna komen allerlei onderwerpen naar voren. Hoe treden we oude peren, die in rust zijn tegemoet? Is deze hoge peer van de buurman nog te redden? Hoe voorkomen we dat we elk jaar weer waterlot moeten knippen? Wat is het belang van een goede vormsnoei? Tot aan de lunch. Van de soep en de salade wil iedereen wel een recept hebben. de kadetten mochten er ook zijn!

En dan naar buiten. Eerst een rondgang door de boomgaard. Dan stranden we bij een ongelofelijke peer. Gedurende vele jaren volgde deze het motto: hoog, hoger, hoogst. Geweldige zware gesteltakken recht de lucht in. Op Harm’s voorstel een aantal hiervan ingekort tot op zijscheuten. En opeens kwam de vorm weer tevoorschijn. Na nog wat snelle adviezen en een blik in de voortuin is het al theetijd. En tijd voor afscheid van Harm, van onze gastvrouw, van elkaar en van deze prachtige plek in Paasloo. (zie de foto’s)

 

Een winterse werkdag, Wanneperveen 23 januari 2015

Tegen de middag breekt de zon door en gaat de temperatuur omhoog. Maar de belofte van het weerbericht kwam niet uit. De hele dag bleef het grijs en het vroor licht. Mooie berijpte bomen zijn het resultaat.

De prachtige goudrenet en de gezonde Jonathans hadden behoefte aan strenge ingrepen. In enkele jaren hebben ze een enorme hoeveelheid waterlot gemaakt, wat nu weer verwijderd is. De onderste takken van de brede goudrenet zijn wat ingekort en uit de Jonathans zijn het wat takken met kanker verwijderd. Al met al een heerlijke snoeidag met puike kippensoep. (zie de foto’s)

 

Regelmatig onderhoud loont, Paasloo 17 januari 2015

De brigade wordt meestal ingezet als er sprake is van achterstallig onderhoud aan oudere fruitbomen. Deze keer waren we echter op een locatie in Paasloo waar het onderhoud was zoals we haar overal wel zouden wensen: perfecte vormsnoei, gezonde bomen, bomen waar onderhoud goed mogelijk is. Kortom , een heerlijke locatie. Het betrof de bongerd van de familie Savelkoel.

Eigenlijk valt hier niet veel verslag van te doen. Het werk zat hem hoofdzakelijk in het weghalen van overtollig lot en het openmaken van de bomen. Het werk werd ons extra makkelijk gemaakt door het gebruik van splinternieuwe klapzaagjes, handig voor als je op de ladder moet werken.  (zie de foto’s)

 

Een stormachtig begin van het wintersnoeiseizoen, Belt Schutsloot 10 januari 2015

Over de rietlanden komt een stevige windkracht zes ons in het gezicht waaien. Maar het regent niet, het vriest niet en het is niet waterkoud. Bovendien worden we vandaag gefotografeerd. Niet deze bijgevoegde foto’s, maar een heuse fotograaf van de krant. Er wordt dus gesnoeid.

Vergeet je laddertouwtje niet, je veiligheidsbril, je helm en misschien je klimgordel.. De bomen op het eiland zijn niet al te hoog, zodat we toch veilig kunnen werken. In de tweede fase brengen we verder evenwicht in de bomen en stimuleren ontwikkeling van nieuw hout aan de windzijde. De kruinen worden open gesnoeid om de windvang te verminderen.

Tegen dat het begint te regenen is het werk gedaan en kunnen de bomen er weer enkele jaren tegen. Dan ….. soep. (zie de foto’s)

 

Afsluiting van de zomersnoei, Blesdijke 27 september 2014

In de boomgaard in Blesdijke verdringen de bomen zich naar het licht. Daarbij zitten ze elkaar in het vaarwater. De Hoogstambrigade moet scheidsrechter zijn. Hier een tak wegnemened, daar wat groei van vruchthout stimulerend. Licht en lucht een kans geven. En zo zijn we dan met zijn allen de hele ochtend lekker bezig. Aan het eind van de snoeiochtend waren de Renet en Bramley nog niet aan de beurt geweest. Dat komt straks in de wintersnoei wel goed.

Als het middaguur heeft geslagen het traditionele Beerenburgje. En toen iedereen zoveel appels had ingeladen als hij of zij wilde, bleef er nog een halve kruiwagen over.  (zie de foto’s)

.

Noot in nood in Ossenzijl, 6 september 2014

Het gebeurt toch nog te vaak: een laaghangende tak van de notenboom belemmert het maaien, dus eraf die tak. Helaas was de sapstroom van de noot net op gang gekomen, met als resultaat een op sterven na dode boom. Zo een vergissing maak je maar een keer.
De Brigade heeft echter nog wel hoop op herstel en verwijdert al het dode hout en poogt wat vorm te behouden van het restant. Foto’s laten het resultaat zien na een dagdeel snoeien.

Ook de notarisappel en de Groninger kroon worden weer wat in vorm gebracht. waterlot wordt vakkundig verwijderd en vruchthout bijgeknipt. De zomersnoei is een mooi moment om dood hout op te sporen en weg te halen.  (zie de foto’s)

.

Een twistappel, of twistpeer in de achtertuin, Wanneperveen 23 augustus 2014

De ene eigenaar vindt de noodlijdende kweepeer bij het terras een lelijk scharminkel dat nodig tot de grond moet worden teruggesnoeid, terwijl de andere eigenaar moeilijk afscheid van de mooie kweeperen kan nemen. Dus gaat de Hoogstambrigade voor het compromis. Een stevige vormsnoei is onze uitweg uit deze netelige situatie. En uiteindelijk ziet het schaaltje gele kweeën er ook prachtig uit.

Vandaag de pruimen onder handen genomen. Een boom was er zo slecht aan toe, dat het verwijderen van de veel te hoge, half dode kruin de enige optie was. Teruggesnoeid tot een paar veelbelovende, jonge loten. De snoeiwonden goed ingesmeerd en dan maar hopen op nieuwe groei.

Wat onderhoudsnoei bij de kers gedaan en twee concurrerende harttakken uit de hoge peer gezaagd. De snoeibeurt van afgelopen winter heeft een opbloei van de hele boomgaard te zien gegeven. Deze winter nog een bezoek en dan is de eerste fase afgerond.

Vandaag de eerste snoeidag voor Frans en Dick. Zonder problemen hoog de driedelige ladder op en zagen maar. Een hele goede dag voor allemaal. (zie de foto’s)

.

Start zomersnoei in Belt Schutsloot, 16 augustus 2014

In Belt Schutsloot zitten we midden in het veen en dat dan de kans op scheefgezakte bomen groot is weten we wel. De zachte bodem en de hoge waterstand maken diepe worteling onmogelijk. Maar in dit geval speelt er nog iets anders mee. Capreolus Capreolus veegt met geweld zijn gewei langs stammetjes van jonge boompjes. En aan de naam zie je al dat ze met velen zijn in deze natuurlijke omgeving.

Onze zorg ging uit naar de rij oude pruimenbomen. Soms moest een hele dode kruin verwijderd worden, waarbij we hopen op nieuw vruchthout vanuit de jonge scheuten. Ook de stoofperenboom staat er weer gezond bij.

Een fijne snoeidag, met als toetje een malse regenbui. (zie de foto’s)

.

Wanneperveen kon nog maar net, 29 maart 2014

Het fantastisch mooie weer van afgelopen weken maakt dat het eigenlijk wat te laat werd om nog te snoeien: dikke knoppen overal in de perenbomen. De laatste snoeidag bij de familie Regeling kan echter nog net. En da’s geen Fries.

De meeste jonge perenboompjes hadden vormsnoei nodig en ook de oude appel moest deskundig worden bijgewerkt. Zware ingrepen zijn echter niet nodig en dat maakt dat, ondanks de hoeveelheid bomen, de brigade lekker door kon werken.

Al met al een lange laatste snoeidag. Op naar de zomersnoei 2014. (zie de foto’s)

.

Een kronkelboom in Tuk, 15 maart 2014

Onbegrijpelijk hoe fruitbomen groeien kunnen. In de rook van de oude kaasfabriek van Tuk ligt een stadstuin met , naast een enorme walnoot, twee zeer oudere fruitbomen, een appel en een peer. Ook staan er twee jonge peren in hun nabijheid. De appel is een speciaaltje: de boom doet er alles aan om maar weg te willen van de woning. Echter, zijn wortelen houden hem tegen. Dit maakt dat de appel alle kanten op ‘kronkelt’ en lastig te snoeien is.

De peren vragen om een opfrisbeurt. Veel waterlot en meerdere toppen. De bewoners hebben echter op tijd aan de bel getrokken en dat maakt de snoei een eenvoudige klus. Aan het eind van de morgen blijkt het snoeiwerk al geklaard en rest ons een fantastische maaltijd, met als afsluiting: “stoofpeertjes uit eigen tuin”. Heerlijk !! . (zie de foto’s)

.

Punteren in Ossenzijl, 8 maart 2014

In Ossenzijl heeft niet iedereen een parkeerplek voor de deur. Velen niet eens een weg. Die moeten het doen met een pad en een sloot naast het huis. Maar daarin dan wel een echte Gieterse punter. En die kwam ons ophalen. Ladders, knippers, snoeischaren en zagen, bagage; alles moeiteloos vervoerd.

En in de tuin twee gezonde oer-hollandse hoogstammen: een goudreinet en een notaris, die te lijden hebben van overmatige takgroei. Twee versleten appelbomen langs de sloot en een mooie hoge peer waar nog nooit een bruikbare peer aan gekomen is tegen het huis. Vandaag de eerste fase uitgevoerd, zomer 2015 de tweede fase.

Er was belangstelling van de plaatselijke pers met een verslaggever en een fotograaf. Dus . . . hoe de snoeidag verder verlopen is, lees je in de Stentor van 10 maart as.. (zie de foto’s)

.

Sint Jansklooster kent nog bongerds, 22 februari 2014

Tussen Sint Jansklooster en Heetveld staan nog veel boerderijen met aan de weg de laatste overblijfselen van een kleine bongerd. Lang niet al die boomgaardjes worden bijgehouden en staan er dan ook troosteloos bij. Een kerkhof, wachtend op de shovel die alles wegvaagt !!
En dit zijn juist de locaties waar de Hoogstambrigade Steenwijkerland zich maar al te graag voor wil inzetten.

De bongerd naast de boerderij van Spans is gelukkig van heel andere kwaliteit. Er staat één van de allergrootste appelbomen die we kennen binnen Steenwijkerland en ook de appel- en perenbomen in haar nabijheid verdienen respect voor hun leeftijd. Verder in de boomgaard zijn de lege plaatsen ook netjes opgevuld met nieuwe bomen en dat maakt dat passanten kunnen genieten van een mooi stukje historie.

Met slechts vier man, één HarmJan en één dag van zagen en knippen is de boomgaard weer voor een paar jaar op gang geholpen. Oud en dood hout is verwijderd en hoge bomen teruggesnoeid. Nu is het wachten op het voorjaar, waarin nieuw lot wordt gevormd: een verjongingskuur. (zie de foto’s)

.

Belt-schutsloot op zijn mooist, 18 januari 2014

Daar waar het bewoonde land eindigt en de eindeloze rietvelden beginnen ligt op de laatste zandkop van Belt-Schutsloot de boerderij van de familie Meijer. Met natuurlijk rondom oude fruitbomen.
De notarisappel staat op een winderige plek. Dat is aan de gesteltakken goed te zien, want er vertonen zich heel wat torsiescheuren. Maar dat weerhoudt de notaris er niet van vitaal vruchthout te maken. Intomen, uitdunnen en vormgeven dus.

Boven het rieten dak torent de goudreinet. Aan het eind van de ladder was het nog een flink eind klimmen om de noodzakelijke ingrepen te kunnen verrichten.

Met nog een aantal jongere appels, peren en pruimen kunnen we van veelzijdig huishoudboomgaardje spreken. En dan ziet het er nog prachtig uit ook !! (zie de foto’s)

.

De eerste van 2014: Jonen, 11 januari 2014

Vandaag op pad geweest met de best beveiligde aanhanger van Nederland. Hoezo beveiligd? Nou, op de dissel zit een zwaar disselslot en in het wiel steekt een edelstalen steekslot. De ladders zitten aan elkaar met een kettingslot en dat geheel is weer aan de kar verbonden met een tweede kettingslot. Bovendien is het deksel vastgemaakt met een hangslot. Dat alles natuurlijk om de pas geslepen snoeischaren, de gekeurde ladders en de gecontroleerde klimtuigen braakvrij op te bergen.

We trokken de snoeigereedschappen en de ladders op handkracht met de pont naar Jonen.

Het oude boomgaardje van de familie Van der Werf toont verval en nieuw leven. Twee bomen zijn de laatste jaren gesneuveld, maar elders groeien uit platgezakte stammen weer nieuwe kruinen op. Een leuk resultaat van weloverwogen snoeiwerk.

Van de zware peer, die pal in de wind staat de dubbele harttak verwijderd, zodat die wat minder windgevoelig wordt. Veel takken vertonen al langs- en torsiescheuren. Deze goede eerste snoeidag in 2014 eindigde met een nat pak en een voldaan gevoel.

.

Over het hek in Paasloo, 7 september 2013

Het is niet alle dagen feest, maar deze keer hingen overal rond Oldemarkt vlaggetjes uitbundig te wapperen in het teken van “Over het hek”. Ook de museumboerderij in Paasloo nam hieraan deel en dat was goed te merken ook: nog niet eerder had de Brigade zoveel bekijks.

Een negental fruitbomen, stokoude en piepjonge,  waren nog niet door de Brigade opgenomen in het onderhoud. De eerste stap was dan ook om al het dode hout en het nodige aan schuurtakken te verwijderen.  Een zomerklus dus. Helaas hebben de fruitbomen veel overlast van de uitbundige groenwal rondom de boerderij. De bomen groeien sterk richting het weinige licht wat ze is gegund. Veel onbalans is het resultaat. (zie de foto’s)

De enorme suikerpeer was echter in prima conditie; ondanks haar ouderdom had ze weinig dood hout.  De grote appel ernaast kon wat ingekort en uitgedund. Zo ook de kleine peer voor het 2-tal. Dit drietal had duidelijk te maken gehad met vakmanschap in het verleden: goede vormsnoei, stevig ‘geraamte’.

Naast de groenwal waren wat jonagolds geplant. Deze laagstammetjes konden redelijk in vorm gesnoeid worden, maar misten gesteltakken. Door de weelderige groei van cotoneasters rondom de boompjes kunnen ze extra voeding gebruiken.

Met een lekkere kop soep op de schoot konden we voldaan terugkijken op een productief dagje snoeien op een schitterende locatie waar de tijd leek te hebben stilgestaan. Absoluut de moeite waard om eens te gaan kijken.

.

Zomersnoei in St. Jansklooster, 24 augustus 2013

Langs de weg door het dorp staan tafeltjes met zakjes pruimen. Blauwe licht rode en witte. Bij het eerste tafeltje 1 euro per zakje. Het tweede tafeltje deed het voor 50 eurocent. Bij de familie Spans kun je ze gratis meenemen. En in de oude boomgaard hangt de Opal vol donkerblauwe pruimen.Eerst maar een zeiltje en twee emmers pruimen eruit schudden!

De eerste inventarisatie levert 17 appels, peren en pruimen op. Een paar indrukwekkende hoogstammen; appels en peren en een aantal jongere bomen. Een traditionele huishoudboomgaard, mooi gelegen en met veel mogelijkheden. De schapen hebben hier en daar veel schade aan de stammen veroorzaakt., zodat er ook wel wat vervangen moet worden.

Vandaag zeven bomen gesnoeid; de eerste fase. Van de winter verder met de grotere hoogstammen. Dan kan de jonge boer weer met de shovel het snoeihout wegbrengen. (zie de foto’s)

.

Onder de indruk, Vollenhove 17 augustus 2013

In 2009 zijn de pruimen van de Oldenhof het laatst gesnoeid. Sterke nieuwe twijgen hebben zich gevormd, voornamelijk omhoog. Maar nooit zagen we pruimenbomen zo vol vruchten als deze. Takken met dertig pruimen waren geen uitzondering.

En dan ontbreekt hier de hand van de deskundige pruimkweker, die rigoureus had moeten dunnen.Veel takbreuk is nu het gevolg.

Links hebben we de kwets, de Dubbele Boerenwitte en de Opal. Rechts de Reine Victoria en een pruim van onduidelijke herkomst.

De berichten over de ziektegevoeligheid van pruimen moeten ook voor ons gevolgen hebben. Steeds sterker wordt aangeraden de pruimen zo weinig mogelijk te snoeien en waar nodig, liever een volledige tak wegnemen dan een aantal kleine knippen. Grote wonden insmeren. Daarom zal ook een wondbalsem aan de kar toegevoegd worden.

Wil je eens het heerlijke gevoel hebben dat al dat werk in Vollenhove niet voor niets is, dan raad ik je aan snel te gaan kijken. De boomgaard staat er prachtig bij !!!  (zie de foto’s)

.

Het kon nog net, Sint Jansklooster 6 april 2013

De twee appels en de pruim hebben mooie boomspiegels en worden jaarlijks stevig bemest. daarom doen ze het zo goed en geven ze een mooie oogst. Maar de keerzijde is dat er sprake is van een onstuimige groei. op de gesteltakken van de appels staan om de 15 centimeters duimdikke en minstens 1 meter lange loten. Deze waterloten zijn tijdens de zomersnoei al deels verwijderd, het tweede gedeelte hebben we vandaag gedaan. Totdat er een zeker evenwicht is ontstaan, zal het regelmatig nodig zijn deze bomen in toom te houden. Daarom het advies de bemesting minstens te halveren.

Het bemesten van de “pompeer” en de onbekende appel aan de westzijde is moeilijker te verminderen, want die staan in de kippenren waar zwarte kippen met witte kuiven en streepte hoenders met rode lellen lopen.

De laatste snoeidag was tevens de eerste lentedag. Maar wel erwtensoep!

.

Het vervolg, Wanneperveen 23 maart 2013

Vorig jaar januari hebben we de eerste stap gezet in een schitterende boomgaard aan de doorgang in Wanneperveen en nu werd het vervolg gegeven aan het meerjarenplan. De boomgaard had wat in te halen qua onderhoud, maar is zeker de moeite waard. Teveel snoeien in één jaar was niet verantwoord. Dit jaar was het speerpunt: “waterloten en vormsnoei”.

Het was nog maar de vraag of er die dag gesnoeid kon worden. Sterke wind en snijdende kou maakten het snoeien tot een uitdaging. De grote peer in de voortuin werd daarom wijselijk overgeslagen. Deze pracht behoeft eigenlijk geen onderhoud, al is ze topzwaar en uit balans.

Na enkele uurtjes snoeiarbeid en een heerlijke soep konden we desalniettemin terugkijken op een geslaagde dag: uitdunnen is voltooid, vormfase twee is netjes afgerond en denkelijk is een laatste zomersnoei voldoende om de boomgaard weer voor jaren netjes te hebben.

Tot snoeis !!   (zie de foto’s)

.

De bel van de Oldenhof, Vollenhove 23 februari 2013

Zolang er geen blad zit aan de enorme eiken en beuken van de houtwal rond de oude boomgaard van de Oldenhof, is er nog voldoende licht. Maar straks, als de bomen vol in blad staan, hebben de fruitbomen het moeilijk. Hun verlangen naar licht tonen ze door veel steil opgaand lot. Of ze laten al hun twijgen naar de lichtkant groeien. Met scheefgroei, onbalans en zelfs dreiging tot omvallen als gevolg.

Maar wat is het prachtig! Zo’n oude boomgaard langs de slotgracht. Omzoomd door grindpaatjes en buxushagen.

De groeiers hebben we teruggesnoeid, de rustende peren hebben we laten rusten en de jonge aanplant gedund, gevormd en gestimuleerd.

Dan roept de kasteelheer met de bel van het klokketorentje op het hoge leien dak de zes vrijwillige arbeiders de keuken in voor soep, warme broodjes , koffie en een hoop gezelligheid. Natuurlijk in augustus weer voor het dode hout, de pruimen en de morel.

Tot snoeis !!   (zie de foto’s)

.

Dé bongerd, Giethoorn 16 februari 2013

In tomatensoep hoort geen vlees, maar wel veel tomaten. En zo eten we prima soep in het antieke winkeltje aan de Kerkweg in Giethoorn.

Met z’n vijven zijn we de hele ochtend aan het zagen en knippen geweest. Waterlot verwijderen, zuigers intomen en vruchthout dunnen. Soms was het nodig gesteltakken in te korten om nieuw evenwicht in een boom te brengen. De oude boomgaard laat zien dat er nog voldoende groeikracht aanwezig is.

Nu kunnen ze er weer even tegen, de Winterjan en de Pondspeer, de Ekensteiner Renette en de Grahams Royal Jubelee.

Maar van de zomer zijn we er weer voor de pruimen en de kers.   (zie de foto’s)

.

De Kokkerd, Heetveld 12 februari 2013

Er ligt een kokkerd van een appel op de keukentafel en een klein exemplaar er naast. De kokkerd is van een jonge boom die geënt is met enthout van de oude. Het kleine appeltje komt van de oude boom en die oude appelboom staat in een tuin in Heetveld bij Sint Jansklooster, bij de begraafplaats. Een juweel in het dorpse landschap. Het is een grote hoogstam, met zware gesteltakken. Aan het hangend hout kun je zien dat het een bejaard exemplaar is, maar de snoeiwonden van twee jaar geleden heeft hij goed overgroeid. Ook het jonge lot geeft de vitaliteit aan. Of wij weten met welk ras we hier te maken hebben? Nou, dat gaan we in Frederiksoord navragen.

Een paar uurtjes snoeien in de zon, warme gehaktballetjes onder de boom en soep in de keuken. Over drie jaar weer.   (zie de foto’s)

.

Hulp van de Brigade, Wanneperveen 1 februari 2013

Je  hebt een oude maar gezonde hoogstamappel. Hij staat op een ongelukkig plekje, maar hij geeft wel lekkere appeltjes. Wat doe je dan? Toch niet opruimen met de kettingzaag?

De Hoogstambrigade heeft hem in twee uurtjes weer in model. Licht en lucht hebben weer toegang. Het afgedragen hout is verwijderd, jonge loten gestimuleerd.

Leuk om tijdens een fietstochtje naar te kijken straks: een bloeiende appelboom aan de Veneweg.   (zie de foto’s)

.

De laatste snoeidag van deze zomer, Paasloo 29 september 2012

Tussen de maïsvelden daar waar het hobbelige paadje een bocht maakt, ligt een appel- en perenoase. Een boomgaardje waar we al jaren komen. Goudreinet en Bramley langs het pad, peren en pruimen wat meer naar achteren. “Snoeien, plukken en vooral veel meenemen” was het advies van de familie Meijering. Maar dat het om kruiwagens vol ging hadden ze eigenlijk niet verwacht.

Zoals elke keer inkorten en dunnen van de grote hoogstammen. De “jonge” aanplant reageert goed op de verzorging en toont haar groeikracht met veel nieuwe scheuten. Twee pruimen die eigenlijk al jaren geleden opgegeven hadden , zijn definitief afgezaagd. Een heerlijke dag gewerkt. En . . . . voor de lunch een Beerenburgje!    (zie de foto’s)

.

Persvrijheid op Jonen, 15 september 2012

(zie het verslag van NIEUWSNET STEENWIJKERLAND)

.

Snoeien in ‘t Hemelrijk, Wanneperveen 1 september 2012

Als je ontvangen wordt met koffie en lekkere snijkoek; als het zonnetje schijnt en de temperatuur tussen de 20 en 23 graden is; als appel, peer en pruim uitnodigen tot snoeien, dan moet je wel haast in het Hemelrijk zijn. En dat was ook zo. In Wanneperveen.

De tweede snoeifase voor een zestal appels en peren wordt door Henk Arjan en Frans ter hand genomen. Gerald en Jan Willem zullen zich vandaag beperken tot een (!) boom, maar dan wel een buitengewoon forse goudrenet. Het hele huis gaat schuil achter zijn machtige takken.

Uiteindelijk wordt ook de wilde pruim van teveel aan kruin verlost.

En daarna. . . weer de gewone wereld in.  (zie de foto’s)

.

 Afsluiting van een meerjarenplan, Steenwijkerwold 18 augustus 2012

Sommige boomgaardjes hebben door de jaren heen moeite om overeind te blijven. Fruitbomen hebben vaak te lijden van hoge boomwallen van de buren, slechte bodemstructuur of achterstallig onderhoud. Fruitbomen kunnen gewoonweg niet zonder onderhoud.

Bij de familie Settels is het de derde keer dat de Brigade langs komt. Door de hoge groenwal langs hun boomgaard waren de fruitbomen in een concurrentiestrijd verwikkeld geraakt en na het inkorten van de wal werd het tijd voor een inhaalslag. 

De eerste fase was het grof in vorm brengen van de bomen. Hele etages moesten verwijderd worden, met als gevolg dat een overvloed aan lot opkwam. Deze werd beheerst verwijderd in de 2de fase. Ook is toe de vorm teruggebracht. Nu was het tijd voor de puntjes op de 1: de bomen moesten er weer een tijdje tegen kunnen. “Dus de pet moest erdoor”. Open maken van het hart van de boom en toch weer het nodige aan lot verwijderen.

De bongerd kan er weer jaren tegen.  (zie de foto’s)

.

Een boom in Paasloo, 17 augustus 2012

Een markante goudrenet staat voor het huis. Zo was het vroeger en zo zou het liefs altijd moeten blijven. Want waar moet je anders koffie drinken in de zomer? Maar de boom ging steeds schever hangen, er kwamen gaten in zijn stam en op een winterdag stormde er een zware tak uit. En toen het volgende seizoen er weer een naar beneden kwam, moest er ingegrepen worden.

Allereerst hebben we aan de lage kant veel gewicht verwijderd. Alle takken zijn ingekort om de windgevoeligheid te verminderen. Op de plaats van de uitgebroken takken stimuleren we de lotvorming om zo nieuwe takken te kweken.

Of deze bejaarde boom dit allemaal nog voor elkaar kan krijgen, moeten we afwachten.  (zie de foto’s)

.

Start van de zomersnoei , Sint Jansklooster 11 augustus 2012

Regelmatig wordt de Hoogstambrigade ingeroepen als het gaat om een oude bongerd, maar dit keer was de locatie een prima onderhouden tuin met een aantal zeer gezonde jonge appel- en pruimenbomen. De eigenaar was dit seizoen niet zelf bij machte te snoeien en het kan nooit kwaad om er eens iemand anders naar te laten kijken. Dus zo gezegd zo gedaan.

De jonge bomen waren dicht gesnoeid en konden wel wat licht gebruiken. Opdracht werd al gauw om overvloed aan loten te verwijderen en structuur aan te brengen in de opbouw van de bomen. Deze waren zeer gezond en konden wel wat snoei verdragen. Al met al best nog een behoorlijke klus, met daarbij een bijzondere hindernis: enkele bomen waren geplaatst in het konijnenverblijf van de familie. Oppassen waar je loopt dus . . . en deur achter je sluiten. (zie de foto’s)

.

“Daar doen we het voor”, in Wanneperveen 17 maart 2012

Op de grens van Nationaal Park de Weerribben staat een reus van een Goudrenet. Op eerbiedige afstand kijken twee Jonathans toe hoe hun grote broer alle aandacht opeist. Een klepperende ooievaar poogt nog roet in het eten te gooien, maar tevergeefs: deze boom is een middelpunt.

Onze opdracht is om in navolging van vorig jaar de boom te ontdoen van dood hout, wat licht te geven in de kroon en daarbij mag de vorm niet inboeten. Geen eenvoudige klus.

De twee Jonathans mogen flink worden uitgedund. Een moet meer in vorm komen en de ander mag iets lager. Beide worden gekieteld om nieuwe loten te verkrijgen.

De heer Kamphof heeft gezorgd voor een heerlijke kopje soep. De zon is volop aanwezig. De klus is weer geklaard. Daar doen we het voor. (zie de foto’s)

.

Nostalgie in Zuidveen 25 februari 2012

In de knusse woonkamer van de familie Wardenier in Zuidveen zitten we aan de koffie. Wat een leuke verhalen, wat een gezelligheid! En buiten wachten een drietal peren op ons.

Dan eindelijk de laarzen aan en aan het werk. De resultaten van de eerste snoeifase vorig jaar zijn goed te zien. Het stoofpeertje, dat zoveel hout had, heeft aardig gedragen. De pruimen, die scheef en getordeerd door de harde wind er uit zagen alsof ze het loodje zouden leggen, hebben stevige snoei goed verdragen en hebben veel pruimen gegeven.

De oude dode peer is in de winter omgegaan. We konden nog zien hoe weinig wortels er nog aan zaten. Maar de Suikerpeer en de Conference doen het goed. Er hebben zich nogal wat nieuwe scheuten ontwikkeld, die voor verjonging van het vruchthout kunnen zorgen.

En in het ouderwetse stalletje, met tien drachtige Hollandse koetjes, heeft de tijd stilgestaan. Nog even wat hooi erbij. Straks gaan de lammeren even naar buiten . . .
Zuidveen op zijn mooist. (zie de foto’s)

.

Wat een peer in Wanneperveen 28 januari 2012

Zaterdagochtend, . . .de zon nog laag aan het zwerk en een strak blauwe hemel. Een betere start hadden we ons niet kunnen wensen bij de familie Van der Schee. De Brigade was hier nog niet eerder geweest en we waren voorbereid op een ‘flinke klus’.  Een enorme peer dwong direct al bij aankomst het nodige aan respect.  Maar ook de overige fruitbomen waren zeker de moeite waard om nog lange tijd de prachtige boerderij te versieren.  De locatie is pal gelegen aan de doorvaart tussen de Boven- en Belterwijde en is dan ook een visitekaartje voor het hoogstamfruit.

Al snel wordt duidelijk dat de reuzenpeer een project op zich is en door haar bloemenpracht in het voorjaar eigenlijk nog geen onderhoud behoeft. Wel moeten de overige fruitbomen in voor- en achtertuin onder het mes. Twaalf  bomen is toch een behoorlijk karwei voor één dag.  Kenmerkend was het overjarig lot, hoog in de bomen. Ook mochten we hier en daar onze kennis aan vormsnoei tonen. De oeroude Goudrenet werd nog een tweede leven gegund. De in de boom gehuisveste specht  zal ons voorstel zeker niet tegenspreken.

Na een heerlijk kop soep (alleen daarom al is het snoeien elke keer weer een feest) is het meerjarenplan besproken. Teveel hout in één jaar verwijderen vergt teveel van de boom. Snoeien doet groeien en een explosie aan waterlot is het gevolg. Bij de meeste bomen is daarom slechts een eerste aanzet gegeven om komende twee jaar vorm en balans  geheel terug te brengen in deze mooie boomgaard.(zie de foto’s)

.

Start van de wintersnoei 2012, Blesdijke 14 januari 2012

In de boomgaard van de familie Meijering is altijd voldoende werk.  Dit wetende rukte de Brigade met 6 man sterk uit. Het weer was ons goed gezind en ook dit jaar weer mochten we beschikken over een breed assortiment snoeimateriaal, beschikbaar gesteld door stichting Landschap Overijssel. Zonder haar kan onze Brigade niets beginnen. Het kan niet genoeg worden gezegd!

De brigade komt al jaren bij de familie Meijering. Veelal betreft het het in toom houden van fruitbomen en het verwijderen van waterlot. Af en toe wordt er drastischer ingegrepen met bijvoorbeeld wat extra ondersteuning van bomen. Altijd weer is “het behoud van de boom” prioriteit, al moet er af en toe toch een wijken.
Het grootste probleem van deze bongerd is de slechte kwaliteit van de grond (leem). Deze is arm en zorgt al jaren voor slechte groei en iele bomen. Het is om die reden dat er al veel bomen vroegtijdig zijn gesneuveld. De familie tracht met herbeplanting de boomgaard te behouden (zie de foto’s)

.

Appels in Ossenzijl, 1 oktober 2011

De tuin van de familie Postma ligt aan het water. Af en toe komt er een moterboot voorbij. De “grijze vloot” voornamelijk vutters en gepensioneerden. ‘s Zomers is het wel anders. Het kanaal is een drukke vaarroute van en naar Friesland.

Maar we komen voor bomen. Twee forse hoogstammen, een Notarisappel en een Groninger Kroon. De andere fruitbomen staan te dicht bij elkaar en moeten wijken voor de zich voorspoedig ontwikkelende notenboom.

De appelbomen hangen nog vol. Van de takken die we wegsnoeiden, plukten we een grote kruiwagen vol appels. De laatste keer dat er werd gesnoeid was in 2006. Het is dan niet verwonderlijk dat er aan het eind van de ochtend een flinke bult snoeihout op de platte wagen lag. Voor de eerst komende jaren zijn de bomen weer op orde.

In het zonnetje en met warme soep onder de perenboom sloten we de laatste snoeidag van de zomersnoei 2011 af.(zie de foto’s)

.

Appelregen op lokatie Zuidveen, 3 september 2011

Het kan niet anders: 2011 wordt een goed fruitjaar. De oude, enorme suikerpeer naast de oprit had al vroeg een overvloed aan mooi fruit gegeven en ook de pruimenboompjes hadden het al goed gedaan. De beurt was nu aan drie appelbomen. De familie Zeefat mocht de mouwen binnenkort flink opstropen. Er moet nog heel wat geoost worden.

Het verzoek was kritisch te kijken naar de 60 jaar oude suikerpeer. De eigenaar had liever niet dat er veel aan zou worden gesnoeid. Na inspectie vond ook de brigade dat de boom een geweldige conditie had en dat kon worden volstaan met het verwijderen van wat dood hout en waterloot. Aan de bovenste etage hoeft voorlopig nog niets te gebeuren.

Wel was dringend ingrijpen nodig bij de iele en doorgeschoten pruimenbomen.  Tot de middag is hier hard aan gewerkt. Dode en overhangende takken  werden zorgvuldig verwijderd van de overvolle boompjes. Ook is een pruim verwijderd om andere meer ruimte te geven. Komend jaar moet een 2de onderhoudsbeurt worden gepland met als doel deze bomen weer op plukhoogte te krijgen.

Vervolgens zijn drie appels grondig uitgedund. Met name de oude appel uit de voortuin gaf veel werk. De boom was enkele jaren geleden tijdens noodweer grotendeels afgebroken en de daaropvolgende explosie aan waterloot had het hart van de boom volledig verstikt. Bij het uitdunnen bleef een regen van kleine appeltjes niet uit.
De ent ernaast (uit voorzorg na de storm geplaatst) behoefde slechts wat vormsnoei. De zaailing in de achtertuin is ontdaan van twee laag hangende ‘gestel’takken. Ook hier is nazorg over enige tijd noodzaak. (zie de foto’s)

.

Historie op ‘ De Oldenhof ‘, 26 maart 2011

De historische boomgaard van de Oldenhof bestaat eigenlijk uit twee boomgaardjes. Appels, peren en pruimen van verschillende leeftijden staan wat door elkaar heen. Een rondgang langs de bomen laat zien dat er veel te doen valt. De waterlotproductie is soms erg groot. Tot aan de lunch hebben vijf snoeiers daar hun handen vol aan.

Ondanks de drukte op de Oldenhof-trouwlocatie, vergader zalen, ontvangst groepen en vrijwilligers, was er een grote pan soep voor ons.

In de middag de tweede helft. Een aantal jongere appel- en perebomen gesnoeid. De omgevallen appelboom, waarschijnlijk een “Glorie van Holland”, levert wat denkwerk op. Uiteindelijk hebben besloten het even aan te zien hoe het in de zomer gaat. Volgende winter moet er gekeken worden of er nog een deel gered kan worden.(zie de foto’s)

.

Nationale Vrijwilligersdag in Basse, 19 maart 2011

Mooi  is die, de enorme peer voor een niet minder mooie boerderij in Basse. De mist trekt al aardig op als we op locatie starten met de schouw van een prachtige stukje boomgaard . Vier appels, vijf peren , twee pruimen en een heerlijk zonnetje.

In deze tijd van het jaar pruimen snoeien is vragen om moeilijkheden. Deze slaan we dus wijselijk over. Zij zijn in de nazomer aan de beurt. Dan is de kans op ziektes aanzienlijk minder.

Achter in de tuin staan 2 kleine peertjes, wachtend op een juiste plaats. Van het verplaatsen is het nog niet gekomen. De boompjes worden ‘klassikaal’ in vorm gesnoeid.

Een grootse appel staat op de scheiding met de buren en gaat haar bovenste etage missen om mogelijke beschadiging van het dak te voorkomen. Ook wordt flink uitgedund om verjonging op gang te krijgen.

De enorme peer is prachtig zoals die is, maar oogsten is nagenoeg onmogelijk. De meningen zijn verdeeld, waardoor besloten wordt om slechts wat vruchthout uit te dunnen.  Vorm heeft het dit keer gewonnen van productie.

De overige fruitbomen zijn is prima conditie en worden verschoond van watertlot en overtollig vruchthout. Een nauwkeurige en tijdrovende klus, maar met de lentezon lekker in het gezicht en de jas over het hek is ook deze dag weer een belevenis.   (zie de foto’s)

.

Drie appelbomen in Wanneperveen, 12 maart 2011

De eerste lente-zaterdag. In de stal lopen de schapen met wel 60 lammetjes. Ze blaten met zilveren stemmetjes. Aan de overkant van de weg kleppert het ooievaars echtpaar op hun hoge nest.

Maar binnen zitten wij, de snoeiers, achter een bord heerlijke erwtensoep. We spreken over de grote goudreinet, die zo prachtig bloeit in mei. Hij heeft vanochtend een goede opknapbert gekregen.

Na de soep zijn de twee uitgegroeide Jonathan-appelbomen aan de beurt. Maar die krijgen we niet in een jaar in model. Daarom zijn we volgend jaar weer in Wanneperveen.     (zie de foto’s)

.

“Snoeiwerkzaamheden bemoeilijkt”, 8 maart 2011

Het echtpaar Ooievaar te Sint Jansklooster zag hun droom uit komen. Een hele berg takken om het nest mee op te hogen!
En dat hout kwam van een grote appelboom in een particuliere tuin. De boom tweemaal zo oud als de bijbehorende woning. Maar de laatste vijftien jaar volledig dichtgegroeid. En de appeltjes werden ook steeds kleiner.

Twee grote zuigers er uit gehaald, alles uitgedund en ingekort. De derde zuiger is over twee jaar aan de beurt. In de tussentijd moet het ooievaarsechtpaar zelf voor bouwmateriaal zorgen. (zie de foto’s)

.

Een sieraad in het pittoreske Giethoorn, 5 maart 2011

Als u met uw punter van Giethoorn-centrum naar Giethoorn Noord vaart, komt u na het viaduct en het vakantie-bungalow-park langs een mooi boomgaardje met zware hoogstammen. Een enkele is wat scheefgezakt, zoals vaak op deze veenbodem het geval is. De rijen bomen zijn nog intact, wat wel bijzonder is.

De hoogstambrigade is met zes man sterk aangetreden om de hoogstammen te verzorgen. ‘s Morgens moesten we nog de jas aan, maar na de heerlijke soep scheen het zonnetje en werd het best al warm. We hebben 12 appels en peren van hun dood hout, hun waterloten en van hun teveel aan vruchthout af geholpen. De Ekensteinrenette, de winterjan en de princesse noble; de pondsperen en de zwijndrechtse wijnpeer kunnen er weet tegen.

Volgend jaar zijn de andere aan de beurt. (zie de foto’s)

.

Snoeien in “Klein-Frederiksoord”, Blesdijke 26 februari 2011

Frederiksoord is bij de fruitliefhebbers bekend vanwege de boomgaard “groote veen ” of de fruittuin: een verzameling bomen met oude appel- en pererassen. Zo’n bomenverzameling staat ook in Blesdijke. Naast de boerderij van de familie Schaik staan zo’n 35 bomen”: appels, peren en pruimen. Op de appel- en perebomen zijn verschillende rassen geent, zodat het totaal aantal rassen enorm is. Geert Bosma, mede stichter en verzorger van deze prachtige aanplant kent de soorten uit zijn hoofd. Hij is onmisbaar bij het snoeien.

De geente rassen moeten in hun ontwikkeling gestimuleerd worden. Maar het is lastig te bepalen waar de originele boom ophoudt en waar het geente ras begint! Behalve de pruimen zijn we alle bomen langs geweest. Volgend jaar verder. (zie de foto’s)

.

“Hoogwerken in Zuidveen”, 19 februari 2011

Naast een prachtige boerderij staan twee zéér oude perenbomen. Te hoog nog om verantwoord te kunnen snoeien. Door woekergroei van een klimop was één van beide bomen ernstig beschadigd en moest snel worden ingegrepen. Veel dood hout van de klimmer was gelukkig al verwijderd, maar de boom zelf was enorm doorgeschoten en dringend toe aan inkorting.

Groot was onze verrassing toen bleek dat de heer De Boer een hoogwerker voor ons had klaarstaan en het  werk  zo heel makkelijk maakte. Beide bomen zijn nu ingekort en het wachten is op nieuw loot om zo weer vorm terug te krijgen.

Een kleinere, verwaarloosde  appel en een appel-in-wording zijn ook gesnoeid. Ze kunnen er weer even tegen.

De hoogwerker was een nieuwe ervaring voor de Brigade. Weer een ervaring rijker! (zie de foto’s)

.

Topsport te Jonen, 12 februari 2011

Een locatie waar de reis ernaartoe alleen al een belevenis is. De gaard ligt zo landelijk dat deze er slechts met een aloude pont te bereiken is.  Door de kou en vele regen wordt ons de overtocht ook al niet gemakkelijk gemaakt. De warmte van de familie van der Werf vergoedt echter alles.

De boomgaard is echt oud. Het is een begrip geworden voor de brigade. Kersen- en pruimenbomen werden dit keer ontzien. In de wintermaanden wordt snoei van deze soorten gemeden.
Wel is nu de beurt aan enkele appel- en perenbomen. Door ouderdom zijn enkele bomen toe aan verjongingsnoei. Van een peer wordt gestart met het verwijderen van een deel van het bovenste terras. Een omgevallen appel zet opnieuw aan en lijkt het wonderbaarlijk te redden. Een aandachtspunt opzicht.

Aangenaam verrast is het verzoek van één van de buren om ook even naar zijn bomen te kijken. Bij aankomst blijkt een viertal appels in terrasvorm gesnoeid: een snoeivorm die nog niet eerder is tegengekomen. Ook is de jonge peer nagelopen en in piramidevorm teruggesnoeid.

Al met al een fantastische dag, met alweer een mooi avontuur om mee thuis te komen. (zie de foto’s)

.

3 februari 2011, ” een stukkie over Blokzijl “

Toen ik door de smalle straatjes van Blokzijl reed, kwam ik Gerrit tegen, rustig achteruitrijdend met de aanhanger. We wisten waar we moesten zijn, maar hoe kom je er?
Voor het huis van de familie Van der Veen treffen we een tuin waarin twee appelbomen.

De goudreinet lijkt in rust. Wel veel vruchthout, maar weinig waterlot. De Notarisappel smeekt om ruimte. Die zou het liefst een kroon van 10 meter doorsnee maken. Hij  is daarom begonnen met een enorm aantal lange waterloten te vormen. We hebben de lange takken flink ingekort en veel schot verwijderd.

Ook hebben we nog drie boompjes bij de buurvrouw gesnoeid. Het zijn struikvormen, die niet hoger mogen worden dan 1.80 meter. Eigenlijk niets voor ons . . . .
(zie de foto’s)

.

29 Januari 2011, een vriezerige dag in Steenwijkerwold

Volop zon en nauwelijks wind. De Goudreinet, de Notarisappel en de Groninger Kroon krijgen vandaag de tweede fase van het onderhoudsplan te verwerken. In de eerste fase werden de uitgegroeide gesteltakken drastisch ingekort en het vruchthout stevig uitgedund. Vandaag worden de overgebleven gesteltakken ingekort om weer een compactere vorm terug te krijgen. De Goudreinet verliest een hele etage om daar van daan verder te kweken. In het groeiseizoen is er veel waterlot gemaakt. Hiermee kweken we vruchthout en vervangende takken in de toekomst.

Drie niet al te grote bomen met vier man snoeien betekent om 12 uur aan de soep! (zie de foto’s)

.

1ste Snoeidag van een nieuw jaar :  8 januari 2011 in Wanneperveen

Naast de boerderij ligt het boomgaardje van de familie Regeling. Het grondpatroon van de rijen appels en peren is nog goed te herkennen. Maar in de afgelopen tientallen jaren zijn er bomen gesneuveld en nieuwe gepoot. Schapen houden het gras kort en zorgen voor een stevige bemesting. Op 8 januari snoeiden we met z’n vijven het noodzakelijkste.

De Bramley werd ontdaan van schieters en doorgegroeide loten die boven de kruin uit staken. Het vruchthout is flink teruggesnoeid. De zoete appel had ook een goede beurt hard nodig. Die heeft de neiging heel lange takken te maken. Het risico dat een grote tak afbreekt is dan groot. Verder staan er nogal wat hoge peren. Omdat het boomgaardje pal op de westenwind staat, proberen we door uitdunnen en inkorten de windgevoeligheid te verminderen. De jonge boompjes hebben hun eerste snoeibeurt gehad. Het grootste werk is gedaan.Van de zomer kijken we of er volgend jaar al een tweede fase uitgevoerd gaat worden.

We hebben heerlijk gewerkt en genoten van de goede verzorging.
(zie ook de foto’s van de familie Regeling)

.

Snoeidag 18 september 2010 op De Pol

De pondsperen van de fam. Lagemaat in De Pol hebben hun eerste snoeibeurt gehad. De bomen zijn uitgedund, het laag neerhangend vruchthout terug gesnoeid. Een overdaad aan kleine peertjes kwam met het snoeihout mee. De goudreinetten staan eigenlijk wat te dicht bij elkaar en dringen naar het licht. Voor dit jaar hebben we licht en lucht toegelaten. Volgend jaar moeten de hoogste delen aangepakt worden. Een grote boom met een vrachtje vuurrode appeltjes staat het dichtst bij het huis. Ook hier de eerste fase uitgevoerd.

Door onverwacht mooi weer ,een prachtige locatie en een goede verzorging was het een mooie dag. ‘s Avonds met elkaar een borreltje gedronken op Geesje en Kees.
(zie de foto’s)

.

Snoeidag 28 augustus 2010 te Scheerwolde

Achter de sfeervolle boerderij van de familie Schipper ligt een mooi boomgaardje. De appels, peren en pruimen staan te glanzen van gezondheid.Hoewel Itie zelf een enthousiast snoeister en boomverzorgster is, valt er voor de brigade heel wat werk te verrichten.

Maar eerst koffie met  rabarbertaart.

In de boomgaard komen allereerst eerst de pruimen aan bod, want daar is het nu het seizoen voor. De goudreinet, Groninger kroon en de notarisappel krijgen hun basisvorm terug. Van de Bramley’s worden de kwetsbare lange takken ingekort. Zo zijn we met z’n vijven de hele ochtend en een stuk van de middag bezig. En dan hebben we de enorme appel bij de schuur nog niet eens gehad. Met een heerlijke lunch en -vooral ‘s middags -prachtig weer, was het een puik dagje. (zie de foto’s)

.

Verslag zomersnoeidag 21 augustus 2010 te Wapserveen

Op maandag 23 augustus kwam de regen bij bakken naar beneden. Takken van de knotwilgen braken af door felle windvlagen. Maar dinsdag was een dag vol zonneschijn met wat wolkenpartijen.Een prachtige dag om in de bomen te klimmen. En dat deden Anita, Gerrit, Henk Arjan en Frans op de eerste snoeidag van de zomersnoei 2010. Een mooi boomgaardje in Wapserveen. Een tiental oude hoogstammen en zo’n zeven wat jongere bomen. Appels, peren en pruimen.

In de jaren voor 2008 stonden de jonge fruitboompjes tussen een verwilderde ondergroei van bramen en opgeschoten struikgewas. Nadat deze verwijderd was vond de eerste fase van het wegwerken van achterstallig onderhoud en het vormen van de jonge fruitbomen in 2008 plaats. In 2009 werden de oude appelbomen stevig aangepakt. Een oude hoge peer werd een flink eind ingekort. Winter 2010 verwijderden we het teveel aan zware takken en doorgegroeid vruchthout. Door de stevige snoeibeurten schoten de waterloten in de kleine vruchtbomen op. Deze hebben we gisteren verwijderd. De pruimen gesnoeid en verder alle bomen na gelopen.
Een prima dag; lekker buiten gewerkt en heerlijke soep gegeten. Voorlopig staat de boomgaard er – tot plezier van de eigenaars en van ons –  weer goed bij. In 2012 zullen we de situatie weer bekijken.
(zie de foto’s)

.